Méhkenyér – előnyei, javallatok és ellenjavallatok
A méhkenyér egy tökéletesített virágpor, amely tele van enzimekkel, mézzel, nektárral és hasznos mikroorganizmusokkal.
A frissen betakarított virágport a fiatal méhek feldolgozzák, és három hónapig hagyják erjedni, amíg méhkenyér nem lesz belőle.
A méhkenyér a méhcsalád alapvető tápláléka, és nélkülözhetetlen szerepet játszik más méhészeti termékek előállításában – méhkenyér hiányában ugyanis csökken a méz, a viasz és a méhpempő termelése.
A méhkenyér egy egyedülálló méhészeti termék, amely sajátos biokémiai jellemzőkkel és terápiás tulajdonságokkal rendelkezik,
beleértve:
- Méregtelenítőként hat, javítja a májműködés, és serkenti az emésztést
- A trigliceridek és a koleszterinszint csökkentése a vérben
- Csökkenti a stresszt és a fáradtságot, helyreállítja a vitalitást
- Enyhíti a fejfájást, csökkenti a migrén gyakoriságát
- Megelőzi és kezeli a vérszegénységet
- Természetes energetizáló, növeli az állóképességet
- Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van
A méhkenyér 27 esszenciális ásványi anyagot, fehérjét, aminosavat, zsírsavat, koenzimet, szénhidrátot és alapvető vitaminokat tartalmaz, amelyek magas tápértéket adnak, ezeknek köszönhetően a szervezet hosszú távú ellenálló képességét segítő, teljes értékű élelmiszer kategóriájába sorolják.
Könnyen emészthető, tejsavtartalma miatt megfelelő tárolás mellett is megőrzi tulajdonságait.
Méhkenyér emberi szervezetre gyakorolt hasznára vonatkozóan
Máj- és emésztési zavarok esetén
A méhkenyér jótékony hatású lehet a májgyulladás, májzsugor és emésztőrendszeri betegségek megállításában, kezelésében, tulajdonságainak köszönhetően, amelyek egyben segítik a bélflóra helyreállítását, megakadályozva a veszélyes mikroorganizmusok kifejlődését. A méhkenyérben lévő hatóanyagok segítenek a méregtelenítésben, szabályozzák a bélműködést és helyreállítják a májat.
Csökkenti az alkohol- és dohányfogyasztás negatív hatásait is, mivel helyreállítja a májat és a tüdőt, valamint pótolja a szelénhiányt.
A méhkenyér felgyorsítja az emésztést, savas pH-ja révén szervezet számára könnyebben felhasználható.
Immunológiai betegségek
A méhkenyérnek antibakteriális szerepe van, amely segíti az immunrendszer működését. A méhkenyérben található hasznos baktériumok növelik az immunitást, míg a polifenolok és a C-vitamin pajzsként működnek a szabad gyökök ellen. Ez megakadályozza azokat a fertőzéseket, amelyek nem szűnnek meg gyorsan az antibiotikumokkal, és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.
Növekedési zavarok gyermekeknél
A méhkenyér egy „superfood”, amely tele van tápanyaggal, és minden szükséges anyagot tartalmaz a gyermekek fejlődéséhez. Küzd a helytelen táplálkozás ellen, mivel több mint 25%-ban növényi fehérjékből, valamint vitaminok és ásványi anyagok széles skálájából áll. Ezenkívül a méhkenyér segíti a szervezetet a vas felszívódásában, növeli a tömeget és az izomerőt.
Idegrendszeri rendellenességek
A méhkenyér támogatja és serkenti az agyi aktivitást, javítja a koncentrációt és a memória kapacitását. A méhkenyér gazdag béta-karotinforrás, megelőzi az olyan degeneratív betegségeket, mint az Alzheimer-kór, és kiegyensúlyozza a központi idegrendszert. Enyhíti a neurológiai eredetű szédülést és a neurózist.
Szív- és érrendszeri rendellenességek
A méhkenyér ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, amelyek elősegítik a vörösvértestek és K-vitamin képződését. Ezek a tápanyagok csökkentik a szívroham kockázatát és segítenek megelőzni az érelmeszesedést.
A benne lévő E-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szívet is. A méhkenyér fogyasztása helyreállítja az erek rugalmasságát, és jótékony hatással van az egész szív- és érrendszerre.
Nemi élet
A méhkenyér természetes bio-stimulátor, és meglehetősen nagy mennyiségben tartalmaz növényi hormonokat, amelyek serkentik a termékenységet és a libidót. Csökkenti a stressz hatásait, energizáló és afrodiziákum hatásai vannak, amelyek javítják a szexuális funkciót.
Onkológia
A méhkenyér vegyületben található nukleinsavak, antioxidánsok és enzimek lassítják a daganat növekedését és a sejtek öregedését, valamint serkentik az anyagcserét. A méhkenyér segít a gyomor-, vastagbél- és prosztatarák kezelésében, segít csökkenteni a rádió- és kemoterápia mellékhatásait.
A méhkenyér más gyógymódokkal és természetes gyógymódokkal együtt is használható.
Mikor kerülje a méhkenyér fogyasztását?
A méhkenyér nem ajánlott allergiásoknak vagy méhészeti termékekre túlérzékeny személyeknek.
Hogyan ajánlott fogyasztani?
A nyers méhkenyér naponta minimum 6 hétig tartó adagokban fogyasztható. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt alkalmas, a szokásos ajánlott adag napi 1 teáskanál, lehetőleg reggeli után 30 perccel.
Hogyan kell tárolni?
A méhkenyeret önmagában, vagy mézben (50%), száraz és hűvös helyen, 15-20 Celsius fokot meg nem haladó helyen, zárt edényben tárolja.
Hogyan válasszuk ki a legjobb méhkenyeret?
Annak érdekében, hogy a méhkenyér jó minőségű legyen, ellenőrizze, hogy megfelel-e a következő kritériumoknak:
• Nyers, közvetlenül gondosan ápolt méhészetből származik.
• 100%-ban természetes méhkenyér barna színű és édes-savanyú ízű.
• Egy erre szakosodott gyártótól származik, aki természetes és változatlan méhkenyeret forgalmaz.
• Az üzlet szoros kapcsolatban áll a méhészekkel, rendszeresen ellenőrzi a méhkenyér gyűjtését és tárolását.